2018 / 2019         Werkgroepen

De werkgroepen bepalen zelf hun werkwijze en activiteiten.

De aanspreekpunten zijn niet verantwoordelijk voor het functioneren van de werkgroep maar nemen initiatief tot onderling overleg en zijn contactpunt.

Wijziging van aanspreekpunt en/of samenstelling werkgroep svp doorgeven aan webmaster Joop

Seriematig fotograferen (contactpunt: Heidi)

Het maken van een serie met samenhang is voor ons, maar waarschijnlijk ook voor veel van jullie, een spannende opgave. In 3 of meer foto's een verhaal vertellen vraagt meer van je dan je fototoestel pakken als je er bv. een dagje op uit trekt. Het vraagt een plan. Achteraf foto’s selecteren op verhaal of samenhang kan natuurlijk ook. Alleen loop je dan wel het risico tegen beperkingen aan te lopen, of achteraf te denken: "Als ik het geweten had, dan had ik het toch net iets anders in beeld willen brengen", of: "ik had de horizon op gelijke niveaus willen brengen", of...etc.

Een draaiboek, of plan van aanpak maken is geen must, maar het helpt je om gerichter te gaan fotograferen.

Er is geen voorschrift voor het maken van een goede serie. Er zijn vele elementen die maken dat een verzameling foto’s een serie wordt. Peter van Tuijl onderscheid in zijn presentatie over seriematig werken de volgende soorten series: de verhalende, de documentaire, de associatieve en de vormserie, de typologie en de sequentie.

De werkgroep komt een aantal keren per jaar bij elkaar. Tussendoor kan ook per mail aan elkaar advies worden gevraagd over een serie.

Doel: presenteren van een samenhangende serie op een nader te bepalen tijdstip

De werkgroep seriematig fotograferen bestaat uit Heidi, Elly, Liesbeth, Brigit en Jeroen.

Straatfotgrafie (contactpunt Bram)

De groep bestaat nu (juni 2018) uit: Jeannet Z., Elisabeth, Liesbeth, Leonie, Brigit en Stephanie, zeven personen dus.

Op 9 januari 2018 is de werkgroep straatfotografie van start gegaan. Liesbeth, Elisabeth, Stephanie, Jeannet en Bram vormen de werkgroep.
Er zal worden gefotografeerd in groepsverband en individueel gemaakte foto’s worden gezamenlijk besproken. Het doel is om een portefeuille met kwalitatief exposeerbare foto’s tot stand te brengen.
Uiteraard wil de werkgroep t.z.t.graag  de serie in een bespreekavond ter advisering voorleggen.

Natuur en macro (Anne en Peter vdBvS)

Deze werkgroep is op 28 februari als zodanig opgeheven.

Maar de leden gaan verder in de werkgroep Landschapsfoto's.

Lightroom/Photoshop (contactpunt Joop / stand op 6 mei)

In oktober is een kleine groep begonnen met het verkennen/verfrissen van de mogelijkheden van LightRoom (LR).

Op 4 december is de workshop LR na 4 bijeenkomsten afgerond.

Het kan niet anders of de verhoogde kwaliteit van de deelnemers zal in hun foto's zichtbaar worden in de club !

De workshop Photoshop voor echte beginners is op 25 februari gestart.

Er zijn 4 bijeenkomsten van elk 2 uur geweest en daarin is hard gewerkt.

Op 6 mei was de laatste afrondende bijeenkomst.

Elisabeth, Liesbeth, Leonie en Jolande hebben leren werken met lagen, selecties, kleurbewerking, beeldcorrecties, beelden samenvoegen, beeldoptimalisatie en file-beheer.

Kortom, de deelnemers zijn doorwrochte Photoshop-werkers geworden. Let op hun fotowerk !

Portret i.s.n. (contactpunt Ron)

Ron verkent de mogelijkheden om met deze werkgroep aan de slag te gaan.

Werkgroep bewerken van landschapsfoto’s (contactpunt Elly)

De werkgroep gaat onderzoeken hoe landschapsfoto’s bewerkt kunnen worden door het toepassen van lagen, HDR of verschillende belichtingen.
De werkgroep bestaat uit Anne, Elisabeth, Elly en Jeannet.