Vermeldenswaardige externe activiteiten

 

Activiteitenkalender update dd 4 september 2023

Nieuwe activiteiten worden aangegeven met een *

 


*5 februari 2023 - 10 september 2023

 

Gronings licht

 

 

De nadrukkelijke aanwezigheid van de lucht maakt de beleving van het Groninger land altijd weer anders van licht, kleur en sfeer. In de tentoonstelling Gronings licht delen 24 kunstenaars hun indrukken van dit samenspel. Schilderijen, installaties, grafiek, foto's en bewegende beelden nemen je als bezoeker op een verrassende manier mee in een veelheid van stemmingen.

 

 

Het MOW
Hoofdweg 61
9695 AE Bellingwolde

 


16 februari 2023 - 16 februari 2025

 

BEZIN - Geloof achter de tralies

Ilvy Njiokiktjien

 

Het is een wettelijk recht om tijdens detentie het eigen geloof vrij te beleven. Net als in de samenleving bestaan in de gevangenis verschillende geloofsrichtingen naast elkaar. Hoe werkt dat in de praktijk, wat doen geestelijk verzorgers en hoe is dit van waarde voor gedetineerden?

Fotograaf en filmmaker Ilvy Njiokiktjien geeft in deze expositie een inkijk in het verborgen verhaal van de geestelijke verzorging tijdens detentie in gevangenis Esserhee.

 

 

Gevangenismuseum
Oude Gracht 1
9341 AA Veenhuizen

 


*18 februari 2023 - 5 januari 2025

 

De Terrorist: plek van troost voor verzetsfamilies

 

De komende jaren wordt in het Fries Verzetsmuseum - onderdeel van het Fries Museum - het verhaal verteld achter De Terrorist, het vakantiehuis op Ameland waar nabestaanden van verzetsslachtoffers na de Tweede Wereldoorlog even aan hun zorgen konden ontsnappen.

Tientallen foto's en een gastenboek herinneren aan dit bijzondere vakantieoord. Achter de ogenschijnlijk vrolijke kiekjes gaan tragische verhalen schuil van weduwen, kinderen en ouders van verzetsslachtoffers, maar ook gezinnen die nog compleet zijn, maar psychisch of fysiek erg hebben geleden onder de oorlog. Hoop en verdriet wisselen elkaar af: er wordt gespeeld, gegeten en genoten van het strand, maar zodra de kinderen naar bed zijn gebracht is het gemis van de mannen voelbaar en worden herinneringen opgehaald aan de bezettingstijd.

 

 

Fries Museum

Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden

 


*6 mei 2023 - 5 mei 2024

 

Fryslân van boven

Siebe Swart

 

Fryslân is continu in beweging. Vanaf de grond is dat niet altijd zichtbaar, maar als je de provincie van bovenaf bekijkt, valt op hoe heden en verleden patronen nalaten in het landschap. De fototentoonstelling Fryslân van boven legt deze sporen bloot.

 

 

Fries Museum

Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden

 


*10 juni 2023 - 1 oktober 2023

 

Wij Heerenveen

 

De tentoonstelling Wij Heerenveen wil de nadruk leggen op de diversiteit van Heerenveen en het belang van nieuwe inwoners in onze multiculturele samenleving. Dat doet het museum niet alleen, maar samen met de inwoners. Die zijn namelijk gevraagd om portretfoto's in te sturen van bekende en minder bekende inwoners van de gemeente, in een omgeving waarin zij zich thuis voelen. De winnende foto's zijn te zien in de tentoonstelling.

 

 

Museum Heerenveen

Minckelersstraat 11
8442 CE Heerenveen

 


*17 juni 2023 - 24 september 2023

 

REGENERATE: Noorderlicht Internationaal Foto Festival

 

Met REGENERATE als thema, brengen het Noorderlicht Foto Festival en Museum Belvédère werken samen van fotografen en andere lens based beeldmakers, die zich bezig houden met actuele ontwikkelingen en veranderingen in de samenleving. Deze beeldmakers delen hun verlangen naar een nieuwe wereld en onderzoeken de stappen die daartoe gezet moeten worden.

 

 

Museum Belvédère

Oranje Nassaulaan 12

9711 JB Heerenveen

 


*1 juli 2023 - 30 september 2023

 

Dialoog

Nadeschda Broere

 

Een expositie met werk van Nadeschda Broere. De expositie is van 1-30 september geopend op werkdagen van 16.00-20.00 uur, tijdens de zomervakantie zijn de openingstijden onregelmatig.

 

 

Kerkenheem

Noorddijkerweg 12
9734 AT Groningen

 


*10 juli 2023 - 12 oktober 2023

 

Into the Blues

Liesbeth Timmermans

 

Laat u betoveren door rood, oranje en geel en misschien wel nadenkend stemmen door de blauwe tinten die u in deze expositie tegemoet komen.

In haar werk wil ze spiegelen, weerkaatsen en de mooiste lijnen laten uitkomen.

“Ik zie in voorwerpen en in de natuur om me heen het mooiste terug. Mijn eerste expositie is in ‘het Theehuis’, waar mensen elkaar ontmoeten. Hier delen ze verbondenheid, verdriet en ook warmte en schoonheid. Vandaar de titel: ‘Into the Blues’.”

 

 

Theehuis Selwerderhof

Iepenlaan 204
9741 GH Groningen

 


*30 augustus 2023 - 24 september 2023

 

Kleur

 

De deelnemers van de Lichtzone Fotobespreekgroep kozen dit jaar voor het thema Kleur.

 

 

Fotogalerie Lichtzone
Oude Kijk in ‘t Jatstraat36

9712 EK Groningen

 


*10 november 2023 - 3 september 2023

 

NonFiction Photo Festival 2023

 

NonFiction Fotofestival is terug in Groningen. De tentoonstelling 5th Wave toont werk van lokale fotografen en kunstenaars over gender(on)gelijkheid het Noorden van Nederland. De World Press Photo Exhibition toont de beste nieuwsfoto's uit de rest van de wereld..

 

 

Synagoge Groningen

Folkingestraat 60

9711 JZ Groningen

 


Fotowedstrijden

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Fotobond in the Picture - weekthema's

(Zie voor meer details https://fotobond.nl/inthepicture/weekthemas/)

 

 

 

 

--------------------------------------------------------

Fotobond Online

 

 

De regels rondom het inzenden voor wedstrijden zijn veranderd: kijk voor alle veranderingen op www.fotobond.nl