Vermeldenswaardige externe activiteiten

Activiteitenkalender update dd 8 augustus 2020

Nieuwe activiteiten worden aangegeven met een *

19 oktober 2019 - oktober 2020

De ziel van Zuid thema Blij!

Foto's van Piet van der Veen en Jan Hoving

Reizende expositie van WIJ Groningen Zuid

3 maanden WIJ-Rivierenbuurt

3 maanden WIJ-Corpus den Hoorn

3 maanden WIJ-De Wijert

3 maanden Immanuelkerk

www.derivierenbuurt.nl

12 januari 2020 - half november2020

Noordelijke Portretkunst / ego of emo

Zeven schilders en zes fotografen tonen hun kijk op ‘het portret'.

Theaterlounge

Martini Plaza

*17 januari 2020 - 16 augustus 2020

Martin Roemers

Relics of the cold war

Museum de Fundatie laat de fotoserie Relics of the Cold War van Martin Roemers (1962) zien. Hij fotografeerde tussen 1998 en 2009 de in verval geraakte fysieke resten van de Koude Oorlog, vanuit de gedachte dat die grimmige periode voorgoed geschiedenis zou zijn. De serie krijgt een beangstigende actualiteit nu de oude tegenstellingen weer lijken te herleven.

Kasteel Het Nijenhuis, Museum De Fundatie

Vooraf tickets bestellen op de site

18 januari 2020 - 23 augustus 2020

Annabel Oosteweeghel

Insomnia

Insomnia gaat over slapeloosheid en wat het doet met hen die er last van hebben. Hoe is het om uren wakker te liggen terwijl iedereen slaapt? Piekeren, een nachtwandeling maken, blijven liggen of opstaan en gaan werken, een tv-serie kijken of de vloer dweilen. Oosteweeghel portretteerde zestien mensen: mannen en vrouwen, jong en oud, uit heel Nederland en met verschillende achtergronden, elk met een eigen verhaal. 'Ik wilde een serie maken over Insomnia, omdat veel mensen uit mijn omgeving lijden aan slapeloosheid. Het is een verborgen wereld die ik zichtbaar wilde maken. Hoe voelt het, zo eenzaam in de nacht, terwijl je wilt slapen? Is de toename van insomnia te relateren aan de stress van alledag, de dagelijkse overload aan informatie die via allerlei kanalen binnenkomt en verwerkt moet worden?'

Museum De fundatie

Blijmarkt 20

Zwolle

Vooraf tickets bestellen op de site

9 mei 2020 - 23 augustus 2020

Jeroen Toirkens & Jelle Brandt Corstius: Borealis

Bomen en Mensen van de Noordelijke bossen

*1 juni 2020 - 25 oktober 2020

De soep van Daguerre

De titel van de tentoonstelling verwijst naar een werk van beeldend kunstenaar Marcel Broodthaers (1924-1976), La soupe de Daguerre (1975). Dit werk brengt een ode aan Louis Daguerre (1787-1851), een van de uitvinders van de fotografie.

*1 juni 2020 - 1 november 2020

Helena van der Kraan

Beer & Teddy

Helena van der Kraan (1940-2020) heeft de afgelopen jaren meer dan tweehonderd teddyberen gefotografeerd. Zij portretteert ze zoals zij ook mensen vastlegt. Als model tonen de beren zich trots en zelfverzekerd of bang en melancholiek, maar altijd waardig. In Fotomuseum Den Haag zullen circa honderd fotoportretten van beren te zien zijn.

*11 juli 2020 - 27 september 2020

Freckles and more

3Judith Minks

Hoewel sproeten als een van de zeven schoonheden worden beschouwd en voor velen een sterke associatie hebben met zon en zomer, zijn degenen die ze bezitten er niet altijd even blij mee. Ten onrechte in de ogen van Minks: 'De uitdrukking van mensen met sproeten wordt in sterke mate door deze pigmentvlekken bepaald. Andere gezichtsbepalende elementen zoals ogen, neus, mond en oren kennen regelmaat. Ze zitten altijd op een zelfde plek in het gezicht. Voor sproeten gaat dat niet op. De niet te ordenen willekeur waarmee sproeten over het gezicht zijn verdeeld, maakt sproetengezichten voor mij bijzonder en fascinerend.' Voor Freckles kroop Judith letterlijk dicht op de huid van haar onderwerp. 'Doordat ik tussen het licht en de geportretteerde zit, zie je mijn silhouet in de pupillen van hun ogen. Zo word ik een deel van elk portret en al deze sproeten worden zo een deel van mezelf.'

Museum Henriette Polak
's Gravenhof 4
7201 DN Zutphen
info@museazutphen.nl

Vooraf reserveren

27 maart 2021 - 29 maart 2021

Professional Imaging 2021

3-daagse fotobeurs met Lezingen.

17 oktober 2020 - 15 november 2020

Terzijde van Ton Broekhuis

Ton Broekhuis, de grondlegger van het Groningse Noorderlicht, fotografeert schoonheid, bloei en sterfte in zijn directe woonomgeving in de Friese Stellingwerven. Met zijn hond als trouwe wandelgezel beweegt hij door het landschap en kruipt diep in de eigen tuin. Van sprietjes gras tot bossen tot vogellijkjes, telkens weer is er de verrassende rijkdom van een schijnbaar onooglijke natuur. In zijn werk wisselen intimiteit en abstractie elkaar af, in grootse reizen door een wereld op loopafstand.

Statenzaal,

Diezerstraat 80

8011 RJ Zwolle

Vooraf reserveren

Fotowedstrijden

*1 april 2020 - 15 mei 2020

Foto Online 2020 - 2

*1 oktober 2020 - 15 november 2020

Foto Online 2020 - 3

De regels rondom het inzenden voor wedstrijden zijn veranderd: kijk voor alle veranderingen op www.fotobond.nl

*7 april 2020 sluitingsdatum Groninger Voorselectie

Fotobond Salon Nationaal

De leden kunnen één serie van 5 foto’s insturen die samenhang hebben, dus foto’s die een serie vormen of één thema hebben. Het onderwerp/thema is vrij. Het begrip ‘serie’ zal breed geïnterpreteerd worden. De “Groninger Voorselectie Foto Nationaal 2020” winnaars worden voorgedragen voor Foto Nationaal 2020.

*28 april 2020 bekendmaking uitslag voorselectie

*NRC fotowedstrijd

Elke maand kun je foto's insturen, die aansluiten op het thema van de maand.  Helaas.....nrc stopt hier mee.

www.foto.nrc.nl