Klik op de foto voor grote weergave

 

Jeannet:      Een foto met iets wat mij vrolijk maakt:
De Europese flamingo is de enige flamingo soort die in Europa in het wild voorkomt en is een trouwe bezoeker van de Algarve. Van november tot en met maart zijn ze goed te spotten voor ons appartement, in de zoutpannen. Ze broeden niet in de Algarve, maar migreren van Frankrijk naar Spanje en stoppen onderweg in de natte gebieden van Portugal. De dieren zoeken hier naar voedsel door met hun kop ondersteboven het water te filteren met hun snavel. Je ziet ze meestal in groepjes vliegen of in een meertje of zoutpan staan. De lokale bewoners laten de dieren met rust en zijn zeer trots op hun “buren”. Een aantal jaar geleden is voor het eerst een nest gezien in de lagune van Salgados, tussen Albufeira en Armação de Pêra. Met behulp van een telescoop was heel duidelijk te zien dat er één nest was met ook maar één ei erin, waar flamingo´s bekend om staan. Het nest heeft de vorm van een hoop modder met vlakke top. De ouders zijn niet territoriaal ingesteld, maar ze verdedigen het nest wel. Alle kuikens die kunnen lopen, voegen zich bij grote crèches, die worden geleid door een paar volwassen vogels. Ieder voor- en najaar is de Algarve dus weer een tussenstop voor de duizenden flamingo´s, overdag op zoek naar voedsel, zelfs tijdens grote hitte. Het aanwezige ecosysteem van de beschermde natuurgebieden is namelijk rijk aan voedsel zoals kleine dieren, kreeftachtigen, wormen, microscopisch kleine algen, insecten en planten. De vogel is deels een trekvogel, die vaak in warmere streken overwintert. Het verenkleed van de flamingo is overwegend wit met wat roze, hij heeft een extreem lange nek, een stompe, gehoekte snavel met een zwarte punt, erg lange poten en korte tenen met zwemvliezen. De kleur verkrijgen ze door bacteriën en bèta-caroteen dat ze uit hun voedsel halen. Ze worden 150 cm lang en kunnen tot 4 kg wegen. Jonge flamingo´s daarentegen zijn witgrijs en krijgen pas later in hun leven de roze kleur. De flamingo is monogaam en broedt in kolonies van soms wel 200.000 paren. Het geluid wat ze maken lijkt op een gans. Flamingo’s staan vaak op één poot en bij voorkeur in het water. Een reden zou thermosregulatie zijn. Met één poot in het water koelen ze hun lichaam af, maar met twee poten in het water zouden ze te veel lichaamswarmte verliezen. De andere reden zou zijn, dat de flamingo met twee poten de modder in zakt. Door op één poot te gaan staan kan de flamingo, als die te ver in de modder is gezakt, zichzelf als het ware ophijsen met zijn andere poot. Net als deze flamingo overwinteren wij ook graag in de Algarve, en ben ik super vrolijk als ik vanuit het appartement op deze vogels kijk. Wij blijven overigens wel met beide benen op de grond staan, ook in deze moeilijke tijd. Jullie ook? Blijf alert, bescherm jezelf, lach maar bovenal, blijf gezond.

Jeannet